BejelentésMókustanya - csíkos mókusok kis tanyája
nincs élet mókus nélkül

MENÜ


Keress pénzt kérdőívek kitöltésével

Ajánljátok a honlapot, de másolni tilos!

 

 

Kanadai vörösmókus

A kanadai vörös mókus (Tamiasciurus hudsonicus) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjéhez, ezen belül a mókusfélék (Sciuridae) családjához tartozó faj. A kanadai vörös mókus Alaszka és Kanada nagy részén megtalálható. Ugyanígy az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén a Sziklás-hegységben, valamint az Appalache-hegységben és délre Pennsylvaniában az Allegheny- hegységig. Bár vadásszák prémjéért és húsáért, még mindig gyakori faj.

Tudományos neve Tamiasciurus hudsonicus. A latin „tamia” szó jelentése raktározó, raktáros. A „sciurus” árnyékos, sötét farkút jelent. Hudsonicus: a Hudson-öböl vidékéről való. Az Ojibway indiánok Adjidaumo-nak hívják, ami azt jelenti: farok a levegőben. Észak-Amerikában Red squirrel a hivatalos neve (vörös mókus), de a köznyelvben „chicaree”-nek hívják, ami a mókus által kiadott hangra utal. (Ugyanezt használják a Tamiasciurus douglasi-re is.). Európai nyelveken kanadai vörös mókusnak, vagy észak-amerikai vörös mókusnak mondják.

Természetvédelmi státusz

Nem fenyegetett

Rendszertani besorolás

Ország:

Állatok (Animalia)

Törzs:

Gerinchúrosok (Chordata)

Altörzs:

Gerincesek (Vertebrata)

Osztály:

Emlősök (Mammalia)

Alosztály:

Elevenszülők (Theria)

Alosztályág:

Méhlepényesek (Eutheria)

Öregrend:

Euarchontoglires

Rend:

Rágcsálók (Rodentia)

Alrend:

Mókusalkatúak (Sciuromorpha)

Család:

Mókusfélék (Sciuridae)

Alcsalád:

Mókusformák (Sciurinae)

Nemzetség:

Valódi mókusok (Sciurini)

Nem:

Tamiasciurus

Faj:

T. hudsonicus

Tudományos név

Tamiasciurus hudsonicus
(Erxleben, 1777)

Alfajai

1.      Tamiasciurus hudsonicus abieticola

2.      Tamiasciurus hudsonicus baileyi

3.      Tamiasciurus hudsonicus dakotensis

4.      Tamiasciurus hudsonicus dixiensis

5.      Tamiasciurus hudsonicus fremonti

6.      Tamiasciurus hudsonicus grahamensis

7.      Tamiasciurus hudsonicus gymnicus

8.      Tamiasciurus hudsonicus hudsonicus

9.      Tamiasciurus hudsonicus kenaiensis

10.  Tamiasciurus hudsonicus lanuginonus

11.  Tamiasciurus hudsonicus laurentianus

12.  Tamiasciurus hudsonicus loquax

13.  Tamiasciurus hudsonicus lychnuchus

14.  Tamiasciurus hudsonicus minnesota

15.  Tamiasciurus hudsonicus mogollonensis

16.  Tamiasciurus hudsonicus pallescens

17.  Tamiasciurus hudsonicus petulans

18.  Tamiasciurus hudsonicus picatus

19.  Tamiasciurus hudsonicus preblei

20.  Tamiasciurus hudsonicus regalis

21.  Tamiasciurus hudsonicus richardsoni

22.  Tamiasciurus hudsonicus streatori

23.  Tamiasciurus hudsonicus ungavensis

24.  Tamiasciurus hudsonicus ventorum

Megjelenése

Nyáron a bundája olajbarna, fakóbb, fénytelen. Télen rozsdabarna, a fekete csík eltűnik, az egész szőrme fényessé válik, a fül szőrpamacsa szembetűnőbb lesz. Évente két vedlési időszak van.

A mókus fej-törzs-hossza 17-23 centiméter, farokhossza 9-16 centiméter és testtömege 140-360 gramm. A bunda színe a hátoldalon vörösesbarna, fekete vonal határolja a hátat a fehéres hastól, a hasoldalon fehér. A farok színe a hát színéhez hasonló, de feketével szegélyezve, vörösesbarna, sárgás árnyalatú részekkel; fekete és sárga szőrök szövik át. Füle felső részét gyér, rövid szőrzet fedi. Feltűnő tejfehér karika van a szeme körül. Karmai élesek és kitűnően meg tud velük kapaszkodni a fakéregben.

Élőhely

Kanadában és Alaszkában elterjedt, de előfordul néhány más USA államban, főleg a Sziklás hegységben. A kanadai Sziklás-hegységben már 1885-ben nemzeti parkot alapítottak. A több mint 20 ezer négyzetkilométeres ősrengeteg azóta is érintetlen terület. Elsősorban fenyőerdőkben él, de lombhullató erdőkben is találkozhatunk vele. A lucfenyős területeken sűrűsége általában nagyobb, nyárfás erdőkben is gyakran előfordul.

A kanadai vörös mókus fészket épít. Gallyakból, fakéregből, fiatal hajtásokból villás elágazásokba. Gyakran költözik fa odvába, de előfordul az is, hogy földbe vájt lyukakba fészkel. Az állat territoriális, magányos és nappal aktív. Tápláléka fenyőmagok, más növényi részek, madártojások, fiókák és kis emlősök. 10 évig is élhet.

A populáció sűrűsége függ a környezettől és az évszakoktól is. Előfordul, hogy 8 hektáron egyetlen vörös mókus él, de néha, ahol bőséges az élelem, 1 hektáron akár 25 egyed is osztozik. Maximálisan 90 méter sugarú kör a territóriuma (2,5 hektár).

Szaporodása

Az ivarérettséget egyéves korban éri el. A párzási időszak februárra vagy márciusra esik, amikor a nőstény egy napig párzóképes. Az első évben egyszer, ezután általában évente kétszer szaporodnak. Ha a fiatal mókusnak sikerül megfelelő territóriumot találni, megélheti a 7-8 éves kort.

A délebbre eső területeken az állatok júniusban és júliusban még egyszer párosodnak. Csak erre az időre engedi be a nőstény a területére a hímeket. A párzást heves udvarlás, kergetőzés előzi meg A vemhesség 38 napig tart, ennek végén 2-7, többnyire 4 vagy 5 csupasz, vak kölyök születik, kb 7centiméteres testhosszal. Kb. négy hetes korban nyílik ki a szemük. Egy hónapos korukban merészkednek ki az odúból és ezután nem sokkal az anya már nem szoptatja őket, de még együtt maradnak.

Nyár végén, 18 hetes korukban a kölykök önálló életet kezdenek. Ősszel a fiataloknak megfelelő élőhelyet kell találniuk. Ha ez nem sikerül, nem élik túl a telet. Előfordul, hogy az anyamókus egy vagy két kölykének átenged a területéből.

A fiatalokat sok veszély fenyegeti. Ragadozók vadásznak rájuk: bagoly, sólyom, héja, vércse, nyest, nyuszt, hermelin, menyét, farkas, hiúz. Legfeljebb negyedrészük éri meg az egyéves ivarérett kort.

Tartása

A kanadai vörös mókus a 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról rendelet alapján nem lehet már venni, nem lehet vele kereskedni, szaporítani 2012 augusztusa óta vagy régebb óta.

A  41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet  1. számú melléklet E pontja

·         Kanadai vörösmókus (Tamiasciurus hudsonicus)

·         Szürke mókus (Sciurus carolinensis)

·         Amerikai rókamókus (Sciurus niger)

·         Csinos tarkamókus (Callosciurus erythraeus)

·         Japán mókus (Sciurus lis)

De akinek már van…

A legfontosabb, hogy lehet őket együtt tartani. Ez egyöntetű tapasztalata volt annak a néhány vörös mókus tartónak, akik hazánkban vannak. Ahhoz, hogy kényelmes életterük legyen, elég nagy ketrec kell, amit egy nagyjából 2m*1m*2-2,5m alapterületűnek mondanék. Egy német tenyésztő oldalon 6m² alapterületű ketrecet ír két állat számára. Gondolom, nem véletlenül, mivel a németeknél igen nagy hagyomány van a mókustenyésztésnek. Valóban elgondolkodtató, hogy ezeknek az energikus állatoknak mekkora tér áll a rendelkezésükre a szabad természetben, így még a 6m² is kicsinek tűnik a humánus tartáshoz.

Ha kültéri, földre helyezett voliert készítünk, elengedhetetlen a betontepsi, ami minden irányból meg kell legyen, mert a mókus kiássa magát pillanatok alatt. Erős ketrecet igényelnek. Lehetőleg fém ketrecben kell tartani őket,vagy ha fát választunk,akkor keményfa legyen,és az összes számukra elérhető részt le kell védeni fém lemezzel. Mert ha nem így járunk el, akkor képesek néhány nap alatt lebontani,a legkeményebb fából levő ketrecet is,főleg a két nagyobb,a szürke és a rókamókus. Láttam már ennél kisebb helyen is párt, de gyakran veszekedtek és nem szaporodtak. A rókamókus tartásából kiindulva, amely szintén csak nagyon nagy ketrecben szaporodik, úgy vélem, a megfelelő hely nagyon fontos tényező.

Az is elengedhetetlen, hogy legalább 2-4, kényelmes nagyságú odú legyen betéve a lakhelyre, hogy kedvükre válogathassanak. A méretnél figyelembe kell venni azt is, hogy a nőstény akár nagy alomszámú utóddal is kényelmesen elférjen.

A berendezés többi része szinte megegyezik a csíkos mókuséval: polcok, mászóágak, nagy mókuskerék, kötelek, függőágyak, és amit az ember el tud képzelni.

Az elégtelen környezeti feltételek viselkedési problémákat eredményeznek, ami eleinte úgy tűnik, mintha elsősorban hiperaktív, majd apatikus magatartási mintát mutatnának. Futnak órákon át a ketrecben oda-vissza, majd leülnek, és mély apátiába zuhannak. Ezek a viselkedési problémák, akár öncsonkításban is kicsúcsosodhatnak. Menekülési kísérletükben képesek még a falnak, szöges dolgoknak is nekimenni.

A kanadai vörös mókusok sajnos elég ideges természetűek, ha nem teljesen kicsi korban kezdünk el vele foglalkozni, akkor nagyon nehezen szelídülnek meg. Ha megijed, máris szalad be az odújába, és jó ideig ki sem jön onnan. Ezért fontos, hogy a mókust tenyésztőtől vegyük (már ahol jogilag ezt lehet), ahol kellőképpen foglalkoztak velük fiatal korukban.

Ha a ketrecben mozgásukban korlátozottak a mókusok, nincs megfelelő berendezés és szórakozási lehetőség, akkor izomsorvadás alakulhat ki, nem kopnak a körmeik, nem tudnak majd mászni, fogni, enni, ami további sérülésekhez, gyengüléshez vezet.

Mivel az állatok felnőttkorban nagyon érzékenyek a megfogásra, lefogásra, a körömvágás, stb., ennek megfelelően nehéz, vagy gyakorlatilag lehetetlen.

Hogy lakásban mennyire büdösek, azt nem tudom, mert én az összes esetben kültéri vagy a napi élettértől elkülönülő volierről tudok, ahol a szagok nem dominálnak annyira. Emellett a teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy a mókusok nem szobatiszták. Nappali állatok, hajnalban és késő délután a legaktívabbak. Gyakran a holdvilágos éjszakákon is tevékenyek.

Élelmezése

Fő eleségük a mogyoró, dió, hibiszkusz termése, amerikai mogyoró, napraforgó. Sok gyümölcsöt is kapnak, főleg almát és szőlőt. Néha csirkecsontot, lisztkukacot, szépia csontot is adok. Szeretik az édes kekszeket is. Kapnak még tökmagot, kukoricát, fenyőtobozt, száraz macskatápot, répát.

Adható még korpa, lencse, körte, málna, eper, füge, birsalma, szilva, cseresznye, mazsola, tojás, gomba, erdei bogyók, és még sok minden.

A felelős kisállat tartóként törekedni kell arra, hogy ne csak azért tartsunk állatot, mert az "édes és szép", hanem kínáljuk neki a legjobb, „legállatibb” élet. Tekintetében, és a felelősséget a lény Tisztelet és felelősség a vadon élő állatok elhagyják őket, ahol a természet és az evolúció telepedtek a vadonban.

Egy német honlap címét írnám még id, ahol különleges színű mókusokban nincs hiány...

Eichhörnchenfreunde.de

forrás:

· http://invitel.hu/ventana/kanadai_mokus/index.html

· http://eichhoernchen-notruf.com/ (itt néhány gondolatot írnak a kismókusok felneveléséről, ápolásáról, de mivel nem tudok németül, és a fordító nem olyan pontos, kérem, aki le tudja fordítani a kérdéses részt, és elküldené nekem, sokat segíthetne egy esetleg hozzám forduló emberen, aki kiesett babát nevelne fel)

·         wikipédia

·         saját ismeretek (kérem, ha pontatlanságot, helytelen információt találnak, arról értesítsenek, hogy kijavíthassam a hibát)Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?D. Laci [ 2015-06-19 05:10 ]

2db kanadai vörös mókus,fiúcska eladó! 70/7754711D. Laci [ 2015-05-29 21:39 ]

Szia Huani! diki72@freemail.huhuani [ 2015-05-28 14:54 ]

D.Laci ! Engem érdekelne a kanadai vörös mókus - nagyon szeretnék egy fiút.... Hogy tudom veled felvenni a kapcsolatot?D. Laci [ 2015-05-16 22:31 ]

Sziasztok! Fiatal kanadai vörös mókusok vannak eladók. Most 5 hetesek. 4 fiú és 1 lány.P.csaba [ 2015-03-16 23:44 ]

Sziasztok ! Egy fiatal Kanadai vörösmókus nőstényt keresek ! Nagyon örülnek ha ebben valaki tudna segíten ....... Előrre is nagyon szépen köszönöm!
Erna [ 2015-02-27 17:45 ]

Üdvözlöm Önöket!

Kanadai Vörös mókust szeretnék vásárolni!Valaki tud segíteni?
A választ előre is köszönöm!

Üdv.Vné ErnaBence [ 2014-12-25 17:49 ]

Szia László !
Engem érdekelne a Kanadai vörös mókus tudsz adni infókat róla ?Nagy László [ 2014-10-02 19:22 ]

Sziasztok olvassam hogy Kanadai vörös mókus kerestek nekem van eladó ha valakit érdekel.Lászy [ 2014-06-15 12:05 ]

Tisztelt Henrietta!

Kanadai vörös mókust évek óta nem lehet hivatalosan forgalmazni, ezt a mókus ismertetőjében is megjelölt 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet is szabályozza. Az, hogy Önt a tenyésztők nem tájékoztatták megfelelően, az ő hibájuk. Nyugodt lélekkel el tudom képzelni, hogy még maguk a tenyésztők sem biztos, hogy tudnak a hatályos mókus jogszabályok rendelkezéseiről (kevesen másznak bele olyan mélyen ezekbe a részletekbe, mint én, aki még a minisztérium hivatalos állásfoglalását is kikértem), nem egy esetben még az általuk tenyésztett mókusok pontos faját sem ismerik (nemhogy alfaji mélységben). Ha meg viszont tudtak róla, akkor nem foglalkoztak a dologgal, ennek megfelelően a vevőket sem tájékoztatták a jogszabályokról. Minden hidegtűrő, nagytestű mókusféle tartása tilos magánszemélyeknek, néhány kivétel van, amelyek cites papírral, vagy szintén jogszabályban meghatározott intézményeknek tartható.
A tiltások ellenére nincs olyan nagymókus, amit ne lehetne beszerezni az országban, mert vannak olyan emberek, akik nem foglalkoznak a törvénnyel (ami magán véleményem szerint is nagy marhaság, mert nem oldja meg az illegális, felelőtlen, átgondolatlan szaporítás problémáját, a szőkéseket nem előzi meg, stb, de erről írtam is a honlapomon néhány helyen).
Hogy mit csinálhat a szaporulattal, arra nem tudok és nem is szeretnék nyilvánosan mit mondani. Én csak a jogszabályokat és az érvényes rendelkezéseket ismertetem az érdeklődőkkel, ha kérdezik, a többiben a gazdáknak kell dönteniük.

LászyFarkas Henrietta [ 2014-06-12 12:08 ]

Jó napot!
Most olvasom hogy nem lehet kanadai vörös mókusokat tenyészteni!!Akkor hogyan lehetséges az hogy tavaly mikor Én vettem egy párt, két különböző helyről és tenyésztőktől ,mivel több db.mókusaik voltak!,nem említették hogy tilos a tartásuk??
Most nekem is vannak kicsik!! Mit csináljak velük ha tilos a tartásuk, a szaporításuk???
Várom a segítséget!
Köszönöm.Lászy [ 2014-06-09 14:11 ]

Üdvözletem Beatrix!
Nem foglalkozom kanadai mókussal, mert nem tartható Magyarországon, tiltják a jogszabályok.Libscher Beatrix [ 2014-06-07 20:52 ]

TIsztelt Hölgyem / Uram !

Szeretnék Édesanyámnak Kanadai vörös mókust vásárolni !
Van eladó ?Lászy [ 2014-04-13 20:06 ]

Szia!
Nem foglalkozom kanadai mókussal, mert nem tartható Magyarországon, tiltják a jogszabályok.viki [ 2014-04-10 19:46 ]

Csokolom menyibe kerül a mokus 1 egy darabiIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!